Zo creëer je een ergonomische werkplek voor thuis

0 Shares
0
0
0

Een ergonomische werkplek thuis kan een wereld van verschil maken voor je comfort en productiviteit. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel werkgevers wie een budget voor je opstellen, waarmee je voor een bepaald bedrag je werkplek thuis kan inrichten. Mocht jij ook zo’n persoon zijn, dan willen we je graag wijzen op een aantal tips. Tips voor welke producten je kan aanschaffen, tot aan tips om de dag thuis op een ergonomische manier door te brengen. Van een zitbal 75 cm tot aan een zit-sta bureau, je zal het allemaal te zien krijgen.

Kantooritems

Hmm… Even denken… Wat heb je op kantoor, dat eigenlijk ook wel een must voor thuis is? Heb je wellicht gedacht aan:

  • Stoel: Kies een verstelbare stoel met goede rugsteun en zorg ervoor dat je voeten plat op de vloer staan of gebruik een voetensteun. Een andere soort ‘zetel’, zoals een zitbal of wiebelkruk, zijn eveneens ergonomische keuzes.
  • Bureau: Zorg ervoor dat je bureau op een hoogte staat waarbij je armen comfortabel in een rechte hoek rusten en je knieën voldoende ruimte hebben. Mocht je de mogelijkheid hebben om een zit-sta bureau aan te schaffen, doe dat dan natuurlijk! Als je al begint met een uurtje per dag staan, is dat al een aanzienlijke verbetering.
  • Monitor: Plaats je monitor op ooghoogte en op een armlengte afstand om nekbelasting te voorkomen.
  • Toetsenbord en muis: Zet je toetsenbord op een hoogte waarbij je armen in een rechte hoek zijn en gebruik een muismat met polssteun om je polsen te ondersteunen. Wist je trouwens dat er ook speciale muizen zijn die zijn ontwikkeld voor de ergonomie van je hand? Ze zien er misschien een beetje gek uit, maar zouden veel klassieke klachten bij je handen kunnen voorkomen.
  • Verlichting: Zorg voor voldoende, niet-verblindende verlichting om vermoeide ogen te voorkomen en je werkblad goed te verlichten. Het mooiste is natuurlijk als je in natuurlijk licht kan werken, maar op de donkere, winterse dagen zal een lamp het werk moeten doen.

Nou, het klinkt als een hele lijst, maar als je goed leest, dan valt het eigenlijk wel mee. Focus je eerst op de basis, waaronder het item waar je op zit, en breidt het daarna uit naar de extra’s, zoals een goede monitor.

De juiste houding aannemen

Stel je voor, je hebt toch besloten die wiebel kruk aan te schaffen. Niemand vertelt jou hoe je daar op moet zitten. Hoewel zoiets is ontworpen om in beweging te blijven en een actieve en ergonomische houding aan te nemen, moet je dat dan ook daadwerkelijk nog wel doen. Dus, recht je rug, zet je bureau op een hoogte, waardoor je onderarmen erop kunnen rusten en houdt voldoende afstand vanaf je scherm. Daarnaast is het aan te raden om ieder kwartier even je gezichtsveld naar iets verderaf te verplaatsen, om je ogen niet lui te maken. Idealiter zou je ieder half uur even moeten opstaan en de benen strekken, zodat je daarna weer met een frisse blik verder kan kijken. Nou, dit klinkt allemaal easier said than done, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, wil je echt nooit meer anders.

Wij zouden zeggen, trek die werkgever van je nog eens aan de mouw om (meer) budget te vragen en creëer de thuiswerkplek van je (ergonomische) dromen.

0 Shares
Ook interessant