Noodgevallen in loodgieterij: Wat te doen bij een lek of breuk?

0 Shares
0
0
0

Stel je voor, je zit rustig op de bank, nippend aan een kopje thee, wanneer je ineens een raar getik hoort. Dat getik, dat verandert langzamerhand in een soort mini-waterval. Paniek! Wat nu? Nou, het heeft in elk geval geen zin om je heel druk te maken. Maar goed, eerlijk is eerlijk, leuk is het niet. Lees daarom in deze blog de stappen die je kan nemen om een lek of breuk in loodgieterij te overleven.

Een uitgebreid stappenplan

We vallen maar direct met de deur in huis en vertellen je graag middels een stappenplan what to do bij een lek of breuk. Lees:

Stap 1: Blijf kalm en adem

Eventjes de ogen dicht, haal diep adem en focus je op de plek waar het geluid vandaan komt. Het is namelijk geen garantie dat je het ook direct kan zien. Sterker nog, als je alleen maar getik hoort, kan het est zo zijn dat je je eerst niet realiseert dat het om een lekkage gaat. Maar goed, met een heldere geest kan je gewoon beter handelen in noodsituaties, dus vandaar de ‘keep calm and breathe‘.

Stap 2: Sluit de hoofdkraan af

Mocht het zo zijn dat de lekkage echt enorm lijkt, omdat er bijvoorbeeld een leiding is gesprongen, is het raadzaam om de hoofdkraan af te sluiten. Daarna bel je de loodgieter Amsterdam of een andere stad op, die dan zo snel als mogelijk het probleem komt verhelpen. De hoofdkraan vindt je waarschijnlijk in de buurt van de watermeter, in de kelder of bij de voordeur.

Bij een lekkage van het dak heeft het afsluiten van een kraan natuurlijk weinig zin, dus kijk dan of je de schade zo veel mogelijk kan beperken door het gebruik van emmers, handdoeken en andere opvang spullen.

Stap 3: Zoek de lek of de breuk

Ben je aan het wachten op de loodgieter, dan kan je best al even zelf op onderzoek gaan naar waar de eventuele lek of breuk vandaan komt. Nadat je natuurlijk de eerste schade hebt proberen te beperken met het drogen van natte oppervlakken, het verschuiven van meubels en verplaatsen van elektronica. De natte handdoeken kan je in de badkuip of douche uitwringen. De loodgieter zal overigens zelf ook aan lekdetectie Amsterdam doen, maar misschien helpt deze dingen om het werkgebied wat meer begaanbaar te maken.

Stap 4: Wacht af en laat je informeren

Tenzij je écht heel veel verstand hebt van het loodgietersvak, is het verstandig om maar even wijselijk je mond te houden, tenzij de loodgieter je iets vraagt. Niets is zo irritant als je ongevraagd advies krijgt in een situatie van nood. Het is per slot van rekening iets waar de loodgieter over heeft geleerd en jij dus niet. Wel kan je bijvoorbeeld aan de telefoon een aantal vragen stellen wat verstandig is om wel of niet te doen. De loodgieters zijn er immers om je te helpen.

Stap 5: Leer van de ervaring

Wanneer alles weer droog en gerepareerd is, kan je even de tijd nemen om te reflecteren. Wat kun je doen om dit in de toekomst te voorkomen? Misschien is het tijd om je loodgietersysteem te laten controleren of om te investeren in een waterlekkagedetector. Het is altijd beter om voorbereid te zijn, dan om te wachten tot het te laat is.

Conclusie

Een lek of breuk in je loodgieterij is nooit leuk, maar met deze stappen kun je de schade beperken en snel weer terugkeren naar je normale leven. Onthoud: blijf kalm, sluit de hoofdkraan af, bel een professional en leer van de situatie. Voor nu wensen we je veel succes met de situatie. Zet ‘m op!

0 Shares
Ook interessant