Iedereen houdt van een warm en gezellig huis. In plaats van vier muren met een dak, voelt het huis dan namelijk echt als een ‘thuis’, waar je je welkom voelt en graag bent. Een warm huis kan je ook letterlijk interpreteren. In dat geval spreek je over het feit dat sommigen in hartje winter in een korte broek door het huis kan paraderen, omdat de verwarming hard staat te loeien.
In elk geval kan je het dus hebben over letterlijke en figuurlijke warmte die je in huis kan creëren. Van het kiezen van de juiste kleuren en het omarmen van gezinsmomenten, tot het aanvragen van een offerte voor een spouwmuurisolatie, je bent bij dit artikel aan het juiste adres. Wij vertellen je namelijk hoe je een aantal van deze aspecten moet aanpakken. Lees je gauw verder?
Figuurlijke warmte
We starten bij het creëren van de figuurlijke warmte in huis en willen je daarbij wijzen op een aantal tips. Zie zelf maar eens:
#1 De juiste kleuren
Een van de meest essentiële elementen om warmte in je huis te creëren, is de keuze van kleuren voor je interieur. Warme kleuren zoals rood, oranje en geel kunnen letterlijk een gevoel van warmte oproepen. Schilder een muur in een warme tint en je zal direct kunnen genieten van het resultaat. Natuurlijk kan je ook kiezen voor neutrale tonen zoals beige, taupe en crème. Deze zullen juist een gevoel van rust en comfort teweegbrengen. Die neutrale kleuren gebruik je in zo’n geval voor de grotere oppervlakken (muren en vloeren) in huis.
#2 Comfort
Kies zachte banken en stoelen met gezellige kussens en dekens om een uitnodigende sfeer te creëren waarin je kunt ontspannen. Het zal zorgen voor rust en comfort, wat je een welkom en warm gevoel geeft. Verder zal je deze sfeer nog meer kunnen beïnvloeden door de verlichting die je gebuikt. Zachte verlichtingsopties zoals kaarsen en warm, oranje licht, nemen een intieme en ontspannen sfeer met zich mee.
#3 Gezin
Een van de meest betekenisvolle manieren om de ‘figuurlijke warmte’ in huis te brengen, is door tijd door te brengen met je dierbaren. Creëer ruimtes waar gezinsleden kunnen samenkomen en genieten van elkaars gezelschap. In deze ruimtes kan je dan samen spelletjes spelen, een filmavond organiseren of lekker met elkaar dineren. Een gevoel van verbondenheid doet veel ten goede voor de sfeer.
Letterlijke warmte
Hoe mooi een huis ook kan zijn, als het niet een beetje warm is op de koudere dagen, dan is het nog steeds geen plek waar je graag wil zijn. Zorg er daarom voor dat alles omtrent de isolatie van je huis goed in orde is.
Overweeg de isolatie van (buiten)muren, het dak, de vloer en de kozijnen. Warmteverlies wordt geminimaliseerd, de energiekosten dalen en jij kan het weer een graad of twee warmer maken in huis. Het leefklimaat is comfortabel én je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu, omdat je zo waarschijnlijk minder CO2 uitstoot. Het investeren in het creëren van letterlijke warmte in huis bespaart jou dus geld én draag bij aan een groenere toekomst. Dat is toch geweldig?
Conclusie
Gezien het feit dat zowel figuurlijke als letterlijke warmte bijdragen aan een leefbaar en comfortabel huis, is het wat ons betreft belangrijk dat je in beide aspecten investeert. Kijk wat voor jou financieel haalbaar is en tover het huis in kleine stapjes om in het huis van je dromen!