Bij de aanleg van een nieuwe meterkast krijg je de keuze of je misschien ook krachtroom wil laten aanleggen. Of, misschien heb je bepaalde apparaten in huis gehaald en kom je erachter dat daarvoor het hebben van krachtstroom toch wel degelijk van belang is.
Je leest deze blog vast niet zonder reden. Wij vertellen je daarom graag het een en ander over krachtstroom. We leggen je uit wat het is, hoe het werkt, waarom je het zou moeten overwegen en, misschien wel het belangrijkste, we informeren je over de kosten. Spoiler: het is absoluut niet goedkoop en het wordt niet gesubsidieerd.
Wat is krachtstroom?
In sommige gevallen hebben apparaten meer elektriciteit nodig dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan een waterkoker en een jacuzzi. Logisch dat je voor het verwarmen van een jacuzzi veel meer stroom nodig hebt dan het verwarmen van het water in de waterkoker. Daarmee wordt krachtstroom eigenlijk gebruikt voor zwaardere elektrische belastingen zoals industriële machines, grote apparaten en bijvoorbeeld elektrische voertuigen, maar ook zoiets als een inductie kookplaat. Je kan dan wel begrijpen dat de toevoer van krachtstroom er wat anders uit ziet.
3 fase aansluiting
Zo vind je in je meterkast een 3 fase aansluiting groepenkast. In de praktijk is er een aantal verschillen met de reguliere 1 fase aansluiting. Bij een 3 fase sluiting lopen er wel vier, in plaats van twee draden naar elk stopcontact. Drie van die draden staan onder spanning en ééntje heeft geen spanning. Elk draad onder spanning, heeft een spanning van zo’n 230 volt. In zijn totaliteit staat er dus 380 tot 400 volt op de aansluiting. Bij een 1 fase aansluiting betekent het dat er dus maar één draad onder spanning staat: een draad onder spanning wordt een fase genoemd.
Het verschil met een fase 1 aansluiting zorgt voor een efficiënte distributie van elektrische energie en maakt het mogelijk om krachtiger en grotere apparaten aan te sturen. Je hoeft dus eigenlijk alleen maar te overwegen een dergelijke aansluiting aan te leggen als je te maken hebt met dat soort apparaten.
Kosten van krachtstroom
In principe is krachtstroom niet duurder dan ‘normale’ stroom. Tenminste, dat is ook maar hoe je het bekijkt. Een apparaat op krachtstroom verbruikt meer stroom dan kleine, huishoudelijke apparaten. Met andere woorden: de elektriciteit wordt niet duurder, maar het kan wel zijn dat je meer elektriciteit gaat gebruiken dan voorheen. Je zal rekening moeten houden met een hogere energierekening. Maar goed, misschien is die zware machine op de werkplaats echt nodig voor het functioneren van je bedrijf. Of, de luxe van een jacuzzi geef je absoluut niet op voor die euro’s extra in de maand. Bij een fase 1 aansluiting zal er namelijk kortsluiting ontstaan om dat het draad de hoeveelheid spanning niet aankan.
Hoewel de kosten van de krachtstroom zelf dus niet variëren, zullen er nog wel extra kosten opduiken bij de aanleg van krachtstroom.
Kosten voor de aanleg van krachtstroom
Het werk dat moet worden verricht, moet gedaan worden door een erkende elektricien, met redelijk specifieke kennis. Je betaald in ieder geval voor meerdere dingen, lees:
- materiaalkosten
- het klaarmaken van je groepenkast (aanleg extra groepen)
- het aanleggen van nieuwe stopcontacten
- arbeidskosten
Afhankelijk van bijvoorbeeld de soort kabels die je aansluit (3 x 25 ampère of misschien wel zoiets als 3 x 63 ampère), zullen de totale kosten verschillen. Houd in ieder geval rekening met een bedrag rond de €750 tot €1000 euro. Om vooraf niet voor verrassingen te komen staan, kan je altijd een offerte aanvragen. Dit is een prijsindicatie die voorafgaand aan de aanleg wordt gegeven en vaak vrijblijvend is.
Zelf zou je ook nog wat extra informatie kunnen geven bij een dergelijke aanvraag, omdat er punten zijn die de prijs weer kunnen verhogen of juist verlagen. Denk aan zoiets als:
- Apparaat
Heb je alleen krachtstroom nodig voor je inductieplaat, dan heb je natuurlijk ook niet meer dan die ene 3 fase aansluiting nodig. Hoe meer aansluitingen je nodig hebt, hoe hoger de prijs - Meterkast
In een erg verouderde meterkast is het mogelijk moeilijker om krachtstroom aan te sluiten. Stuur bijvoorbeeld een foto mee van de meterkast mee en vergeet niet andere aanpassingen in het verleden te vermelden. Misschien zijn er al eerder meerdere groepen aangelegd. Bovendien zal je in oudere meterkasten ook de hoofdschakelaar moeten laten vervangen, omdat die de hoogte van ampère niet aankan. - Plaatsing apparaat
Stel, de meterkast zit voorin het huis, maar helemaal achterin de tuin wil je graag je jacuzzi neerzetten. Deze informatie geeft de elektriciën informatie over bekabeling en dergelijken. - Onverwachte kosten
Het kan best zijn dat de elektriciën tegen onvoorziene problemen aanloopt. Wat doe je? Vind je het geen probleem en wil je gewoon betalen of wil je opnieuw in een indicatie van die extra kosten? - Tarieven
Een offerte blijft niets meer dan een indicatie. Het is daarom goed om je te verdiepen in bijvoorbeeld de hoogte van de arbeidskosten. Worden deze per uur berekend of gaat het om een vaste prijs? Het kan geen kwaad hier even onderzoek naar te doen.
De beste tip die we kunnen geven blijft: vraag een gratis, vrijblijvende offerte aan en neem contact op met je netwerkbeheerder om het volledige kostenplaatje in beeld te krijgen.
Een erkend elektriciën
Wij vinden het allemaal maar wat, al die termen die voorbijkomen bij de aanleg van krachtstroom. Een erkend elektriciën zorgt ervoor dat het werk op de correcte manier wordt uitgevoerd, maar ook dat het allemaal veilig is. Hij heeft doorgaans meer verstand van zaken, maar is ook vaak wat duurder dan elektriciëns zonder deze titel. Elektriciteit blijft iets fantastisch, maar ook iets waar velen geen grip op kunnen leggen. Ongeluk zit in een klein hoekje en daarom zou je eigenlijk niets anders moeten wensen dan kwaliteit en veiligheid.
Dus, wees verstandig, laat je informeren, stel een budget op, bepaal de noodzakelijkheid van de aanleg van krachtstroom en laat het binnenkort nog allemaal uitvoeren.