Een huis kopen als starter blijft een uitdaging

0 Shares
0
0
0

De huizenmarkt in Nederland is al een flink aantal jaren oververhit. Was het rond 2013 nog een hele klus om je koopwoning te verkopen en werd er standaard minder geboden dan de vraagprijs, vandaag de dag is het sentiment volledig omgeslagen. Er is een groot tekort aan woningen. Wil je een huis kopen dan ben je vrijwel nooit de enige die op een woning die in de verkoop komt reageert.

Schakel een makelaar in

Ben je op zoek naar een koophuis, schakel dan een aankoopmakelaar in Gouda in. Die kan de markt voor je in de gaten houden. Makelaars weten altijd als eersten dat een woning in de verkoop komt, ook als dat bij een ander kantoor is. Jouw aankoopmakelaar kan je in een vroeg stadium inseinen. Je kunt dan als één van de eersten een aanvraag doen voor een bezichtiging of om een bod uit te brengen. Het is daarvoor van belang dat je weet hoeveel je kunt lenen voor de aankoop van een huis. Het heeft immers niet zoveel zin om op een woning te reageren die qua vraagprijs ver boven je budget ligt.

Spaargeld is noodzakelijk

Wie vandaag de dag een huis wil kopen moet ‘eigen geld’ inbrengen. Je kunt namelijk als starter de kosten koper voor een woning niet meer mee financieren. Deze circa 8% van de uiteindelijke verkoopprijs moet je dus direct kunnen betalen op de dag van de overdracht van de woning. Wel is het zo dat voor starters een speciale regeling geldt. Ben je jonger dan 35 jaar en koop je voor het eerst een woning die qua verkoopprijs onder een bepaald maximum ligt, dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Dit bedrag is normaal gesproken 2% van de verkoopprijs.

Het energielabel van een woning

Een huis dat wordt verkocht moet verplicht een energielabel hebben. Hierin kun je lezen hoe energiezuinig het huis is. Steeds meer hypotheekverstrekkers geven een lagere hypotheek als een woning een lager label heeft dan C. Daar staat tegenover dat je wel extra geld kunt lenen voor verduurzaming. Dit geldt moet dan wel daadwerkelijk aan dit doel worden uitgegeven. Denk aan isolatie van het dak, de vloer of de spouwmuren of de installatie van zonnepanelen of een warmtepomp.

Wat doet de aankoopmakelaar nog meer?

Schakel je een makelaar in Gouda in om je bij te staan bij de aankoop van een woning, dan zal deze niet alleen voor je in de gaten houden of er een geschikte woning in de verkoop komt. De makelaar gaat ook mee als je een huis gaat bezichtigen. De makelaar is niet de aspirant-koper en kan daarom met een objectieve blik naar het huis kijken. Hij ziet achterstallig onderhoud en andere minpunten waar je rekening mee kunt houden bij het uitbrengen van een bod. Aspirant-kopers hebben vaak de neiging om te hoog in te zetten met een bod. De aankoopmakelaar kan ervoor zorgen dat je niet in de problemen komt omdat je na de overdracht nog met allerlei kosten te maken krijgt om het huis op te knappen.

0 Shares
Ook interessant