Het rvs-rookkanaal voor jouw houtkachel: Alles wat je moet weten

0 Shares
0
0
0

Ben jij een trotse eigenaar van een prachtige houtkachel of gashaard? Of ben je van plan er één aan te schaffen? Lees dan nog even verder. In dit blogartikel geven wij alle informatie die je nodig hebt over het rvs rookkanaal en wat het voordeel hiervan is. 

Wat is rvs?

Rvs is de afkorting voor roestvrij staal. Een rvs rookkanaal bevat een zogeheten oxide laag. Deze laag is blank van kleur en zorgt ervoor dat er geen bruine roestkleur in het staal kan ontstaan. Wanneer je een rookkanaal installeert, kan je het best kiezen voor een rvs rookkanaal. Het heeft een hoge bestendigheid tegen de hitte en rook van je kachel. Met een rookkanaal van rvs voorkom je ook dat er in de buizen corrosie ontstaat en dat er geen schade aan de buitenkant ontstaat door forse weersomstandigheden. 

Het rvs rookkanaal

In de volksmond noemt men alle buizen van een rvs rookkanaal een rvs kachelpijp. Eigenlijk noemen wij de rvs buis die rechtstreeks op de kachelaansluiting is aangesloten dat tot het dak loopt een kachelpijp. Alles wat er vervolgens door het dak wordt gemonteerd, noemen wij het dakdoorvoer. Van het begin tot eind noemen wij het complete rvs rookkanaal. 

Algemene regelgeving

Vanwege het algemene bouwbesluit is het verplicht om buiten de stookkamer over te gaan op een dubbelwandig (rvs) rookkanaal. Bij het stoken van een kachel komt veel warmte vrij. Om brand of andere problemen te voorkomen moet er hier zorgvuldig mee om worden gegaan. Een doorsnee rookkanaal bestaat uit een deel enkelwandig rookkanaal en dubbelwandig rookkanaal. Een dubbelwandig rookkanaal bestaat uit twee buizen waar isolatiemateriaal tussen zit. Een dubbelwandig rookkanaal heeft een extra keramische isolatielaag tussen de binnen- en buitenpijp. Mede dankzij deze isolatielaag wordt de buitenkant aanzienlijk minder warm en is het rookkanaal brandwerend.

Bekijk meer tips voor jouw interieur

0 Shares
Ook interessant

BVO betekenis + uitleg

Betekenis en uitleg van BVO Als je ooit een huurovereenkomst of bouwtekening hebt gezien, dan ben je vast…