In elke keuken onstaan geurtjes en kookdampen tijdens het koken. Daar ontkom je niet aan en het is verder ook geen probleem, zolang het allemaal maar netjes wordt afgezogen. In de meeste keukens gebeurt dat op de traditionele manier: ergens een gat in de muur of plafond, afvoerbuis erdoorheen en de dampen kunnen naar buiten. Je zit dan wel met een afvoerbuis waar je tegenaan kijkt of die je moet wegwerken. Heb je daar geen zin in? Dan zou je ook eens kunnen denken aan een relatief nieuwe vorm van afzuigen: de afzuigkap recirculatie. Die werkt zonder afvoerbuis en dat is onder meer perfect als je geen afvoerkanaal hebt of wilt (laten) aanleggen.
Zo werkt recirculatie…
Een recirculatie afzuigkap berust eigenlijk op een verrassend simpel idee, namelijk de absorberende eigenschappen van koolstof. Koolstof kan vuil en geurtjes uit de lucht opnemen en daar maakt een recirculatie afzuigkap gebruik van. Via ingebouwde koolstoffilters worden kookluchten als het ware opgezogen, gefilterd en daarna weer schoon de keuken ingeblazen. Zo wordt de lucht dus hergebruikt ofwel ‘gerecirculeerd’.
Het mooie van recirculatie
Het absorberen van kookluchten en omzetten naar zuivere, gefilterde lucht is uiteraard de belangrijkste reden om een recirculatie afzuigkap aan te schaffen. Bijkomend voordeel is dat er geen vuile lucht naar buiten wordt afgevoerd en dat is beter voor het milieu. Maar er is meer. Je hoeft geen gat in de muur of het plafond te maken, wat veel rommel en kosten scheelt. En je zit ook niet met een tochtgat in je huis van de afvoerbuis. Bovendien is een recirculatie afzuigkap heel wat makkelijker te installeren dan een traditionele afzuigkap met afvoersysteem.
Naast voors ook tegens
Naast voordelen kent een recirculatie afzuigkap ook nadelen. Hij filtert bijvoorbeeld maar 90 procent van de kookdampen, al ruik je vrijwel niets meer van de resterende 10 procent. Ook is hij iets minder krachtig dan een model met afvoer, maar daar merk je weinig van omdat het voor de meeste keukens nog altijd meer dan genoeg is. Verder hebben de koolstoffilters niet het eeuwige leven, dus die moet je regelmatig vervangen. Daarbij geldt: meer of langer koken = vaker vervangen. Eens per jaar is meestal wel genoeg, maar als je elke dag uren in de keuken staat zal het eerder een half jaar zijn. Overigens, met een speciale recirculatieset kun je je bestaande afzuigkap geschikt maken voor koolstoffilters en dus eenvoudig ombouwen naar een recirculatie systeem. Kies wel de juiste set voor jouw afzuigkap, want die sets zijn niet voor elk systeem hetzelfde.