Na een lange werkweek van meer dan 40 uur begrijpen wij ook dat je naast al die andere huishoudelijke taken, geen zin hebt om de tuin te doen. Of misschien heb je gewoon geen groene vingers. Of misschien heb je die wel, maar wil je graag een onderhoudsvrije voortuin. In elk geval ben je bij dit artikel aan het juiste adres.
6x Tips bij de aanleg
Een onderhoudsvrije voortuin aanleggen is niet niks. Je kan dit uit handen geven, maar hebt zelf ook degelijke invloed op de inrichting van de tuin. Hier volgen een aantal tips die jou helpen bij het creëeren van een onderhoudsvrije voortuin. Geen paniek, zoveel werk is het niet…
Planten
Kies planten die weinig onderhoud nodig hebben, zoals vetplanten, grassen en andere soorten die goed gedijen in de lokale omgeving. Vermijd planten die veel water nodig hebben of snel groeien en veel snoeiwerk vereisen. Zo heb je toch groen, maar geen moeilijk groen.
Leg een laag mulch neer
Bedek de bodem van de tuin met een laag mulch, zoals boomschors, bladeren of hooi. Mulch helpt om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Zomers hoef je dan tenminste niet op je knieën om het onkruid weg te schrapen.
Vermijd gazons
Gazons zijn mooi, maar vereisen veel onderhoud, waaronder regelmatig maaien en bemesten. Overweeg in plaats daarvan om een pad van kiezelstenen of tegels aan te leggen en plantenbakken met onderhoudsvriendelijke planten op te stellen. Het staat nog steeds uitnodigend, maar vergt nauwelijks onderhoud. Wat wil je nog meer?
Automatiseer het bewateringsproces
Installeer een automatisch bewateringssysteem om planten regelmatig water te geven zonder dat je er elke dag aan hoeft te denken. Met name op de warmere dagen of in vakanties is dit nogal iets. Zorg ervoor dat het systeem is afgestemd op de lokale omgeving en dat het water wordt gegeven op momenten dat de planten het nodig hebben. Een expert kan je hierbij helpen.
Decoratie
Beperk de hoeveelheid decoratieve elementen in de voortuin, zoals een fontein, omdat deze extra onderhoud vereist. Kies in plaats daarvan voor een eenvoudige, gestroomlijnde esthetiek die gemakkelijk te onderhouden is. Denk dan aan een standbeeld van iets. Die heeft geen water nodig en verweert niet, mits je er af en toe een beetje aandacht aan geeft.
Leg je erbij neer
Je hebt nu eenmaal een voortuin en komt daar niet vanaf, mits je verhuist naar een huis zonder tuin. Maar wees eerlijk. Op een zomerse dag in het zonnetje zitten, kan ieder mens wel waarderen. Als je je er niet bij neer kunt leggen dat je iets aan je tuin moet doe, zit er nog maar één optie op: neem een tuinman. Kost je wel wat, maar kost je in ieder geval niet je eigen geluk.
Een voortuin op z’n best
Een voortuin is de buitenruimte die zich voor het huis bevindt en grenst aan de straat of de stoep. Een goed ontworpen en onderhouden voortuin kan de uitstraling van het huis verbeteren en de waarde van het pand verhogen.
Bij het ontwerpen van een voortuin moet eveneens rekening worden gehouden met de lokale omgeving en het klimaat. Het is belangrijk om planten, materialen en kleuren te kiezen die passen bij de omgeving en duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn.
Een voortuin kan ook een belangrijke rol spelen in de sociale cohesie in de buurt. Een aantrekkelijke voortuin kan buren en voorbijgangers uitnodigen om een praatje te maken en de gemeenschapszin te bevorderen. Het straal openheid uit en je laat zien dat mensen welkom zijn. Mocht je (jonge) kinderen hebben, dan is je tuin ook een plek waar zij samen kunnen komen. Extra handigheid is dat je dan gewoon door de ruit een oogje in het zeil moet gaan houden.
Het onderhoud van een voortuin kan tijdrovend zijn, maar er zijn, zoals vermeld, manieren om het onderhoud te verminderen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor planten die weinig onderhoud nodig hebben, zoals vetplanten en grassen. Het installeren van een automatisch bewateringssysteem kan ook helpen om het onderhoud te verminderen. Misschien wat saai, maar hoe minder groen, hoe minder onderhoud (over het algemeen).
Een goed ontworpen en onderhouden voortuin kan dus niet alleen de schoonheid van het huis en de omgeving verbeteren, maar ook bijdragen aan de sociale cohesie en het verminderen van onderhoudslasten.
Conclusie
Een onderhoudsvrije voortuin kan een geweldige optie zijn voor iemand zoals jij, die een mooie voortuin wil zonder je te hoeven bekommeren om het dagelijkse onderhoud ervan. Door slim te ontwerpen en te kiezen voor de juiste planten en materialen, kan een onderhoudsvrije voortuin de esthetiek van het huis verbeteren, terwijl tegelijkertijd de sociale cohesie in de buurt kan worden bevorderd. Er zijn verschillende manieren om een onderhoudsvrije voortuin te creëren, zoals het kiezen van planten die weinig onderhoud nodig hebben en door slim te decoreren. Door de juiste stappen te nemen, kan je van een prachtige genieten voortuin zonder je zorgen te maken over de lasten van dagelijks onderhoud.
En onthoud: alles dat hier voor je voortuin is beschreven, kan je ook betrekken op de achtertuin. Want zonder groene vingers of met maar weinig tijd, kan ook dat je erg tegen zitten.