Alles over keukendeurtjes folie

0 Shares
0
0
0

De ene keuken is de ander niet. Dat blijkt maar weer als je kijkt naar alle verschillende stijlen, groottes en soorten kastjes. Soorten kastjes? Ja, zeker. Niet alleen qua materiaal, maar ook qua indeling en, niet te vergeten, de look.

Witte keukenkastjes, houten keukenkastjes, gekleurde keukenkastjes, keukenkastjes van kunststof: je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat wel. Maar wat als een kastje is beschadigd of je behoefte naar een andere look nu toch wel echt de overhand neemt? Geen probleem, want tegenwoordig kan je dat soort problemen makkelijk verhelpen met keukendeurtjes folie. Een aantal zal het ook herkennen aan het ‘wrappen’ van de deurtjes (en dan bedoelen we niet het wrappen van je auto). In principe behoud je je originele keuken, maar plak je er een laagje op. Dat laagje is er van verschillende materialen en in verschillende stijlen. Benieuwd geraakt? Lees dan gauw verder.

Wat is keukendeurtjes folie?

Keukendeurtjes folie, ook wel wrapfolie genoemd, is een dunne en flexibele bekleding, die speciaal is ontworpen om over bestaande keukendeurtjes en kasten te worden aangebracht. Het is een eenvoudige en relatief budgetvriendelijke manier om je keuken een geheel nieuwe look te geven. De folie is verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en texturen, waardoor je talloze ontwerpmogelijkheden hebt om uit te kiezen.

Voordelen van keukendeurtjes folie

Er zijn verschillende voordelen aan keukendeurtjes toe te schrijven. We hebben een aantal van deze voordelen voor je beschreven. Overigens is er in de voordelen ook een aantal keer een ‘let op’ of ‘maar’ te lezen, want zoals Johan Cruijf ooit zo mooi zei: ‘elk nadeel heeft zijn voordeel.’ Of eigenlijk is het in dit geval andersom, maar daar hebben we het niet over.

#1 Budgetvriendelijk alternatief

Een van de belangrijkste voordelen van keukendeurtjes folie is de prijs. In vergelijking met het volledig vervangen van keukendeurtjes, is het gebruik van folie aanzienlijk goedkoper. Zo kun je met een beperkt budget je keuken een geheel nieuwe uitstraling geven. Voor een gemiddelde keuken kan je ongeveer uitgaan van een euro of driehonderd. Al ligt dat ook aan de leverancier, het materiaal, de kwaliteit en zelfs de kleur van het folie. Eigenlijk is dit voordeel de grootste reden waarom mensen kiezen voor wrapfolie, zo blijkt in de praktijk.

#2 Veelzijdige ontwerpmogelijkheden

Het folie is vaak verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, patronen en texturen. Of je nu houdt van een strakke, moderne uitstraling of een klassieke, tijdloze stijl, er is altijd een folie die aan jouw smaak en wensen voldoet. Tenminste, als je werkt met gladde kastjes, waar geen of nauwelijks structuur in terug te vinden is.

#3 Eenvoudig te reinigen en onderhouden

Het gladde oppervlak van de folie maakt het gemakkelijk schoon te maken. Een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel zijn meestal voldoende om vlekken en vuil te verwijderen. Bovendien is de folie bestand tegen vocht, waardoor het ideaal is voor keukens. Maar, let op, folie is niet heilig. Hoge temperaturen worden doorgaans minder goed doorstaan en vlekken van bijvoorbeeld rode wijn zal je meteen moeten verwijderen. Doe je dit niet, dan wordt de vlek definitief. Je zal al helemaal moeten oppassen wanneer je het aanrechtblad ook hebt gewrapt.

Nadelen van keukendeurtjes folie

Hoewel je dus al een aantal nadelen hebt gelezen, attenderen we je graag nog even op nadelen. We houden het kort, maar krachtig:

  • folie laat makkelijk los
  • je zal erg behendig moeten zijn, geen luchtbellen en andere discrepanties achter te laten
  • als folie scheurt, is gescheurd (het valt niet meer te redden)
  • krassen zijn snel zichtbaar
  • folie kan soms beschadigen in de buurt van warmtebronnen.

Zelf keukendeurtjes wrappen

Goed, menig Nederlander ziet zichzelf ongeveer wel als doe-het-zelver. Niet in de zin van: ‘wat een professional kan, kan ik beter’, maar meer als ‘wat een professional kan, kan ik óók’. Niet alleen daarom, maar het is zeker mogelijk om zelf de keukendeurtjes te wrappen. Volg in basis de volgende stappen en je zal zien hoe makkelijk (of juist niet) het gaat. We raden aan, probeer eerst één kastje, voordat je de hele keuken ‘vernield’.

En oha: vergeet niet eerst een weloverwogen keuze te maken in het soort folie. Kies je voor hoogglans, een matte look of juist iets met structuur? De keuzes lijken bijna eindeloos. We gaan er verder vanuit dat je het juiste gereedschap in huis hebt gehaald.

  1. Voorbereiding van het oppervlak: Reinig de keukendeurtjes, nadat je deze van de la hebt gedemonteerd, grondig en verwijder alle vettigheid en vuil. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig droog is voordat je de folie aanbrengt. Vergeet ook niet de handgrepen te verwijderen.
  2. Correcte meting en snijden: Meet de afmetingen van de deurtjes zorgvuldig en snijd de folie op maat met een scherp mes of schaar. Zorg ervoor dat je wat extra folie overhoudt aan de randen voor een goede afwerking.
  3. Aanbrengen van de folie: Verwijder voorzichtig de achterkant van de folie en begin de folie vanaf de bovenkant op de deur aan te brengen met een rakel. Werk langzaam naar beneden terwijl je eventuele luchtbellen gladstrijkt. Je trekt het beschermfolie mee tijdens het naar beneden werken. De zijkanten breng je het makkelijkst aan het een föhn. Zoek eventueel tutorials op, om te begrijpen hoe dit precies in zijn werk gaat.
  4. Luchtbellen verwijderen: Gebruik een een zachte doek om eventuele luchtbellen onder de folie weg te wrijven. Werk vanuit het midden naar de randen om de luchtbellen te verdrijven. Lukt dat niet, dan is dat niet meer dan jammer.

Het aanbrengen van keukendeurtjes folie vergt wat oefening, dus wees geduldig en zorgvuldig. Als je het niet zelf wilt doen, kun je altijd een professional inschakelen voor een vlekkeloze installatie.

Conclusie

Keukenkastjes folie is de ideale oplossing voor een betaalbare en stijlvolle keukenmakeover. Met een breed scala aan ontwerpen en (relatief) eenvoudige installatie, biedt het een duurzame en verfrissende upgrade voor jouw keuken. Overweeg waar je wensen liggen en ga op zoek naar het folie waar jij een geluksgevoel van krijgt.

0 Shares
Ook interessant

Een duurzame woning

Als huizenbezitter ben je wellicht al op zoek naar manieren om je woning te verbeteren en tegelijkertijd het…